Τα στοιχεία δείχνουν ότι ο χρόνιος πόνος είναι η πιο συνηθισμένη «κατάσταση» για ασθενείς που έχουν πάρει άδεια ιατρικής κάνναβης και που χρησιμοποιούν το φάρμακο υπό την καθοδήγηση γιατρού.

Αυτό δεν αποτελεί έκπληξη δεδομένου ότι οι Εθνικές Ακαδημίες Επιστημών, Μηχανικών και Ιατρικής λένε ότι υπάρχουν «πειστικά ή ουσιαστικά στοιχεία» ότι η κάνναβη ή τα κανναβινοειδή είναι αποτελεσματικά για τον χρόνιο πόνο.

Ωστόσο, δεδομένα σχετικά με το πόσα άτομα θεραπεύονται με διάφορους τύπους κάνναβης, μετά από την ευρείας κλίμακας αποινικοποίησης του φυτού, λείπουν.

Για να πάρετε μια ιδέα για τους αριθμούς, μια πολυκεντρική ομάδα ερευνητών – οι περισσότεροι από τους οποίους συνεργάζονται με την Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ – αξιολόγησε τις τάσεις στη χρήση κάνναβης μεταξύ 2011 και 2015, μεταξύ περίπου το ένα τέταρτο ενός εκατομμυρίου ασθενών που νοσηλεύτηκαν με μια ποικιλία παθήσεων χρόνιου πόνου . Μόλις ανέφεραν τα ευρήματά τους στο Advances in Therapy.

Τα αποτελέσματα έδειξαν μια σημαντική και προοδευτική αύξηση στον αριθμό των ασθενών – ένα εθνικό αντιπροσωπευτικό δείγμα – χρησιμοποιώντας κάνναβη για τον χρόνιο πόνο κατά τη διάρκεια των εξεταζόμενων ετών. Στην πραγματικότητα, οι ερευνητές λένε ότι ο αριθμός των χρηστών υπερδιπλασιάστηκε από 33.189 σε 72.134 κατά τη διάρκεια της τετραετούς περιόδου μελέτης.

Η έρευνα διαπίστωσε ανοδικές τάσεις στη χρήση κάνναβης που ανακουφίζει τον πόνο σε γυναίκες, ασθενείς με ασφάλιση Medicare, ασθενείς με χαμηλότερο εισόδημα και σε αυτούς που εξαρτώνται από τη νικοτίνη. Μέχρι το 2015, τα στοιχεία χρήσης για αυτές τις ομάδες ήταν 40,7%, 40,4%, 40,9% και 72,4% αντίστοιχα.

Η μέση ηλικία χρήσης αυξήθηκε ελαφρώς στο χρονοδιάγραμμα της μελέτης (από 42,8 έτη σε 45,4 έτη), αντανακλώντας μια τάση, με την πάροδο του χρόνου, για τους ηλικιωμένους να χρησιμοποιούν το φάρμακο.

Οι ερευνητές λένε ότι η κάνναβη μπορεί να προσφέρει μια βιώσιμη θεραπευτική προσέγγιση για τη μείωση της εξάρτησης από τα οπιοειδή, αλλά ενδιαφέρον, παρατήρησαν επίσης ότι ο αριθμός των χρηστών οπιοειδών που λαμβάνουν κάνναβη τείνει προς τα κάτω με την πάροδο του χρόνου.

Η χρήση κάνναβης μπορεί επίσης να έχει ανεπιθύμητα αποτελέσματα, σύμφωνα με τους ερευνητές της μελέτης: «Παρά το χαμηλότερο δυναμικό εθισμού [σε σύγκριση με τα οπιοειδή] εκείνων που καταναλώνουν κάνναβη, ένας στους δέκα θα προχωρήσει στην ανάπτυξη διαταραχής χρήσης κάνναβης», προειδοποιούν.