Εμπειρογνώμονες, εκπρόσωποι διεθνών και ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων, δημοσίων αρχών, οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών καθώς και ακτιβιστές θα πάρουν μέρος στο διεθνές συνέδριο για την ιατρική κάνναβη, που διοργανώνει την Τετάρτη 30 Νοεμβρίου, η Ομάδα της Ευρωαριστεράς στο Ευρωκοινοβούλιο, στις Βρυξέλλες.

H εκδήλωση διοργανώνεται με πρωτοβουλία του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Στέλιου Κούλογλου.

Το συνέδριο έχει στόχο να παρουσιάσει το τρέχον νομικό καθεστώς της ιατρικής κάνναβης στην Ευρώπη και διεθνώς, να εξετάσει τις δυσκολίες και τις προοπτικές και να ξεκινήσει έναν αποτελεσματικό διάλογο σχετικά με τη συμβολή της καλλιέργειας και της χρήσης της ιατρικής κάνναβης στην αντιμετώπιση ενός μεγάλου φάσματος ασθενειών και στην οικονομική ανάπτυξη. Σύμφωνα με τις τελευταίες διεθνείς εξελίξεις, πέντε ακόμα πολιτείες των ΗΠΑ ενέκριναν κατά το δημοψήφισμα που διεξήχθη ανήμερα των προεδρικών εκλογών, τη χρήση της κάνναβης για ιατρικούς σκοπούς. Αυτό σημαίνει ότι πλέον σε 29 αμερικανικές πολιτείες η φαρμακευτική χρήση της κάνναβης είναι νόμιμη.

Την Ελλάδα θα εκπροσωπήσουν ο Δήμος Φωτόπουλος αντιπρόεδρος του ΟΚΑΝΑ και μέλος της Ειδικής Ομάδας Εργασίας για την ιατρική κάνναβη του Υπουργείου Υγείας, η Τζάκι Πόιτρας, από την ένωση ΜΑΜΑΚΑ (ΜαΜάδες για την Κάνναβη), ο Γιώργης Οικονομόπουλος ψυχίατρος και ιδρυτής του Ελευθεριακού Συνδέσμου Απεξάρτησης, ΕΛΕΥΣΥΝΑ. Την κατάσταση στην Κύπρο θα αναλύσει ο Πέτρος Ευδόκας, από την οργάνωση «Friends of Cannabis Cyprus». Εκ μέρους της ένωσης «Ασθενείς Υπέρ της Χρήσης της Φαρμακευτικής Κάνναβης» θα παρέμβει ο Κωνσταντίνος Σύρος.

Από τη Σλοβενία, η Majda Robić, διευθύνων σύμβουλος της ΜΚΟ WORLD HEMPCONGRESS, θα αναφερθεί στους τρόπους επίλυσης των νομικών εμποδίων για την κάνναβη στην ΕΕ στον τομέα της υγείας και των επιχειρήσεων.

Ο Βέλγος γιατρός Dominique Lossignol, ειδικός στη θεραπεία του καρκίνου και του πόνου, και διευθυντής της κλινικής του Βελγικού Ινστιτούτου Bordet χορηγεί ήδη παρασκευάσματα κάνναβης σε ασθενείς του και θα εκθέσει τις παρατηρήσεις του.

Ο Bertrand Rambaud, πρόεδρος της Γαλλόφωνης Ένωσης Κανναβινοειδών στην Ιατρική, είναι οροθετικός και χρησιμοποιεί φαρμακευτική κάνναβη για να αντιμετωπίσει τις παρενέργειες της θεραπείας που ακολουθεί. Μέσα από την προσωπική του εμπειρία θα εκθέσει τις θεραπευτικές δυνατότητες της κάνναβης.

Ο Pavel Kubu, ερευνητής στον τομέα της πληροφορικής βιοιατρικής στο Διεθνές Ινστιτούτο Κάνναβης και Κανναβινοειδών της Τσεχίας θα κάνει μια επισκόπηση των προγραμμάτων ιατρικής κάνναβης παγκοσμίως.

Το νέο πρόγραμμα της Γερμανίας σχετικά με την ιατρική κάνναβη θα παρουσιάσει ο Franjo Grotenhermen. Ο ίδιος είναι ιατρός και πάσχει εδώ και δέκα χρόνια από μια σπάνια νευρολογική ασθένεια που τον αναγκάζει να παραμένει ξαπλωμένος για 23 ώρες την ημέρα. Είναι πρόεδρος της Διεθνούς Ένωσης Κανναβινοειδών στην Ιατρική και πρόεδρος της Διακήρυξης Για Την Ιατρική Κάνναβη.

Τις καινοτομίες στην έρευνα, το ρυθμιστικό περιβάλλον και τα επιτεύγματα στον τομέα της τεχνολογίας στο Ισραήλ καθώς και τις διεθνείς οικονομικές τάσεις θα παρουσιάσει ο Saul Kaye, ιδρυτής της ηγετικής start up εταιρείας παραγωγής ιατρικής κάνναβης του Ισραήλ, iCan.

Από την Ιρλανδία θα συμμετάσχει στο συνέδριο ο Graham De Barra, ιδρυτής της Οργάνωσης Φοιτητών για την Προώθηση μιας Λογικής Πολιτικής για τα Ναρκωτικά.

Την κατάσταση στην Ισπανία και τα νέα ερευνητικά πεδία στον τομέα της ιατρικής κάνναβης θα παρουσιάσουν η Carola Perez, ασθενής, ακτιβίστρια υπέρ της χρήσης της κάνναβης για ιατρικούς σκοπούς και πρόεδρος του Ισπανικού Παρατηρητηρίου για την Ιατρική Κάνναβη και ο Manuel Guzman, βιοχημικός και ερευνητής.