Μετά από ένα τροχαίο που είχε ως αποτέλεσμα την παραμόρφωση του χεριού του, ο Κωνσταντίνος Σύρος πάσχει από χρόνιους πόνους.

Έχει καταφέρει να τους περιορίζει με τη συστηματική χρήση κάνναβης.
«Τα συμβατικά φάρμακα που μου χορήγησαν οι γιατροί δεν είχαν κανένα αποτέλεσμα, είχαν τρομερές παρενέργειες και είμαι αλλεργικός στα μορφινούχα σκευάσματα. Όταν δοκίμασα την κάνναβη στα 19 μου έτη, αμέσως ανακουφίστηκαν οι πόνοι», εξηγεί.

Μέχρι σήμερα, το μεγαλύτερο πρόβλημα για όσους έχουν ανάγκη την ιατρική κάνναβη ήταν η νόμιμη πρόσβαση στη θεραπευτική ουσία.

Ο Κωνσταντίνος έχει ήδη συλληφθεί τρεις φορές.

Ασθενείς και γιατροί πιστεύουν ότι τα πράγματα θα αλλάξουν ριζικά, μετά και την ψήφιση του νόμου που επιτρέπει την παραγωγή προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης στην Ελλάδα.

«Η κόρη μου χρειάστηκε να αλλάξει 17 διαφορετικά αντιεπιληπτικά φάρμακα, ορισμένα εκ των οποίων αποδείχθηκαν πολύ επικίνδυνα. Ανοίγεις το φυλλάδιο με τις οδηγίες και βλέπεις ότι οι παρενέργειες του φαρμάκου είναι να πέσεις σε κώμα, ή να πεθάνεις. Αυτό μπορεί να συμβεί σε όσους παίρνουν αυτά τα φάρμακα. Κανείς δεν πέθανε ποτέ από κάνναβη», εξηγεί η Ζακλίν Ποϊράς, πρόεδρος του συλλόγου «ΜΑΜΑΚΑ».

«Έχουμε περίπου 1.000 παιδιά με αυτισμό που λαμβάνουν κάπιοα μορφή κάνναβης, και σε μερικές περιπτώσεις τα αποτελέσματα είναι εκπληκτικά. Παιδιά που δεν είχαν μιλήσει ποτέ, άρχισαν να μιλάνε. Υπάρχει το παράδειγμα μιας μητέρας που άκουσε για πρώτη φορά τον γιο της, στην ηλικία των 16, να την λέει “μαμά”. Ή μια άλλη, που μια μέρα το παιδί της γύρισε και της είπε “σ’ αγαπώ”», προσθέτει με συγκίνηση.

Η πρόσφατη διεθνής έκθεση Balkannabis στην Τεχνόπολη είχε ως βασικό στόχο την ενημέρωση του κοινού από επιστήμονες και το διάλογο για τις επιχειρηματικές προοπτικές του βιομηχανικού κλάδου της κάνναβης.