Το περιορισμό όσων έχουν ήδη ψηφιστεί και την αναπροσαρμογή τους προς το συντηρητικότερο εξετάζει αυτές τις ημέρες η Κυπριακή Βουλή, ενώ παρά τη θεωρητική «νομιμοποίηση της φαρμακευτικής κάνναβης» στη χώρα οι Κύπριοι ασθενείς συνεχίζουν να μη λαμβάνουν σχετικά φάρμακα, τουλάχιστον νόμιμα.

Έτσι, σύμφωνα με το περιοδικό You May Say… την Πέμπτη 11 Ιουνίου 2020 διεξήχθη στην Επιτροπή Υγείας της Βουλής η συζήτηση για την τροποποίηση του νόμου που αφορά στην Φαρμακευτική Κάνναβη. Σύμφωνα με τις προτεινόμενες αλλαγές ο εκάστοτε  Υπουργός Υγείας θα αποκτήσει περισσότερες αρμοδιότητες σχετικά με τα θέματα χορήγησης «φαρμάκων κάνναβης», θα μπορεί να θέτει περισσότερους περιορισμούς στην συνταγογράφηση της κάνναβης αναλόγως των «κοινωνικών συνθηκών» αλλά και να διασυνδέει την παροχή της με την «επιστημονική τεκμηρίωση των ωφελειών της φαρμακευτικής κάνναβης».

Υποστηρίζοντας την τροποποίηση παρουσιάστηκαν στην Βουλή εκπρόσωποι του Υπουργείου Υγείας, της ΥΚΑΝ και της Αρχής ενάντια στις Εξαρτήσεις.

Το Σωματείο Φίλοι της Κάνναβης Κύπρου απ’ την πλευρά του, στηλίτευσε τη στάση του Υπουργείου και των Αρχών τονίζοντας ότι

ο νόμος δεν έχει εφαρμοστεί προς όφελος κανενός ασθενή, ένα και πλέον χρόνο μετά την ψήφισή του από την Βουλή

Ταυτόχρονα το Σωματείο κατηγορεί τις Αρχές «για υποκρισία ότι τάχα νοιάζονται για την ‘εκτροπή της παραγωγής προς την παρανομία’» εξηγώντας ότι σήμερα όλη η παραγωγή και διανομή είναι στα χέρια της μαφίας και ότι οι ασθενείς αναγκάζονται να απευθύνονται στον Υπόκοσμο για να λάβουν το φάρμακό τους πληρώνοντας δυσθεώρητα ποσά.

Σύμφωνα με την ενημέρωση του Σωματείου κατά τη συζήτηση στη Βουλή της Κύπρου κόμματα και φορείς τοποθετήθηκαν ως εξής:

Η Γιούλα Πιτσιάλη εκπροσωπώντας την οργάνωση «Αγκαλιά Ελπίδας», για παιδιά με εγκεφαλική και άλλες παραλύσεις εξήγησε ότι

γονείς παιδιών αναγκάζονται να ψάχνουν το φάρμακό των παιδιών τους παράνομα εφόσον το κράτος δεν το παρέχει

Ο Δημήτρης Λαμπριανίδης εκπροσωπώντας την «Οργάνωση Συνδέσμου Ασθενών Κύπρου» έθεσε το ζήτημα ως ζήτημα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, στη βάση του ότι πολλά φάρμακα που κυκλοφορούν νόμιμα έχουν φρικτές παρενέργειες αλλά δεν τίθεται θέμα απαγόρευσής για εκείνα.

Ακολούθως έλαβαν τον λόγο βουλευτές μέλη της Επιτροπής Υγείας, αλλά και βουλευτές με ενδιαφέρον για το θέμα.

Ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος τοποθετήθηκε υπέρ του διαχωρισμού της παραγωγής από την προσφορά της κάνναβης στους ασθενείς, κατανοώντας ότι η παράλυση του παρόντος νόμου δίδει το άλλοθι στις αρχές ώστε να μην προσφέρουν το φάρμακο στους ασθενείς.

Σε παρεμβάσεις του προέδρου της επιτροπής βουλευτή του ΔΗΣΥ Κώστα Κωνσταντίνου με την ερώτηση «που έχει σκαλώσει ο νόμος» οι εκπρόσωποι του Υπουργείου απάντησαν ότι δεν γνώριζαν. Παρέπεμψαν δε την βουλή στην «Συντονιστική Επιτροπή» που έχει συσταθεί. Ο πρόεδρος της Επιτροπής κάκισε το γεγονός ότι δεν υπήρχαν μέλη της παρόντα την συνεδρία.

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Γιώργος Γεωργίου ήταν ο μόνος που τοποθετήθηκε υπέρ των τροποποιήσεων δηλώνοντας ότι το κόμμα του είχε προειδοποιήσει για τους κινδύνους και υποστηρίζοντας τους περιορισμούς στην συνταγογράφηση αναφέροντας ότι «στην Τσεχία μόνον 7 ιατροί συνταγογραφούν κάνναβη», εκφράζοντας έτσι την διαχρονική εχθρότητα του ΑΚΕΛ προς την κάνναβη. Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι από το 2011 πρόεδρος της Αρχής κατά των Εξαρτήσεων είναι ο Χρύσανθος Γεωργίου ο οποίος είναι και μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΑΚΕΛ από το 2010.

Στο επιχείρημα του κ. Γεωργίου απάντησε ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Ευθύμιος Δίπλαρος ότι «και στο Ισραήλ συνταγογραφούν 109…» εξηγώντας ότι δεν μπορεί να γίνεται αυτή η σύγκριση και ότι υπάρχουν πολλά παραδείγματα χωρών στα οποία η κάνναβη τυχγχάνει ευρείας συνταγογράφησης.

Μετά την απάντηση του κ. Δίπλαρου ο Γιώργος Γεωργίου αποχώρησε από την αίθουσα.

Ο βουλευτής της Αλληλεγγύης Γιώργος Παπαδόπουλος ρώτησε τους εκπροσώπους πόσες κατ’ εξαίρεση άδειες έχει δώσει ο Υπουργός και δεν γνώριζαν να απαντήσουν.

Ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Γιώργος Προκοπίου κατέθεσε την δική του προσωπική μαρτυρία ασθενούς με καρκίνο στα τελικά στάδια του οποίου το παιδί έψαχνε εναγωνίως φαρμακευτική κάνναβη για να απαλύνει τους πόνους του πατέρα του. Ο υιός του ασθενούς δήλωσε στον βουλευτή ότι υπήρχε έλλειψη στην κρατική προμήθεια και ότι θα έψαχνε στην μαύρη αγορά.

Η ανεξάρτητη Βουλευτής Άννα Θεολόγου έθεσε σημαντικά ερωτήματα στους εκπροσώπους του Υπουργείου για το πού έχει σκαλώσει ο νόμος και τι εμποδίζει την πρόσβαση αλλά και ποιός θα κρίνει την επιστημονική πρόοδο για τα θέματα κάνναβης στα οποία δεν έλαβε απάντηση.

Ο πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων-Συνεργασία πολιτών Γιώργος Περδίκης κατέκρινε το λεκτικό της τροπολογίας το οποίο και δεν έχει Νομική Βάση και Ισχύ, ρωτώντας τον πρόεδρο που είναι νομικός «ποιός θα κρίνει τις κοινωνικές συνθήκες;», τονίζοντας ότι η ορολογία δεν είναι νομική. Ο πρόεδρος της Επιτροπής συμφώνησε ότι η ορολογία «χρειάζεται επαναδιατύπωση».

Ο κ. Περδίκης έθεσε ακόμη το ερώτημα προς τους εκπροσώπους του υπουργείου εάν οι περιορισμοί που θέλουν να επιβάλουν στην κάνναβη ισχύουν για την Μορφίνη και τα Οποιοειδή. Ο εκπρόσωπος της ΥΚΑΝ απάντησε «Ναι» και ο Γιώργος Περδίκης επαναδιατύπωσε την ερώτησή του ρωτώντας εάν «η Μορφίνη υπόκειται περιορισμούς στην συνταγογράφησή της». Ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Υγείας απάντησε ευθαρσώς «Όχι». Εδώ ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Αδάμος Αδάμου, ο οποίος και δεν έλαβε επισήμως τον λόγο για να μιλήσει είπε αρκετά δυνάτα ότι «η συνταγογράφηση είναι θέμα του ιατρού».

Η θέση του ΕΛΑΜ δεν εκφράστηκε καθώς ο βουλευτής του και αναπληρωτής πρόεδρος της επιτροπής Χρίστος Χρίστου, αποχώρησε πριν από την συζήτηση.

Στην δευτερολογία του εκπρόσωπος του Υπουργείου Υγείας παραδέχθηκε επισήμως ότι η «δαιμονοποίηση της κάνναβης η οποία έγινε τον προηγούμενο αιώνα είναι μνημείο αντιεπιστημονικής σκέψης και πρακτικής»!

Η πώληση ξηρής κάνναβης σε φαρμακεία και η τροποποίηση της Νομοθεσίας

Aκολουθεί το ρεπορτάζ του Κυπριακού Sigma (22/6/2020) και η συζήτηση που έγινε στο studio του με τη συμμετοχή του Πρόεδρου της ΕΔΕΚ Μαρίνου Σιζόπουλου, του  Αναπληρωτή Καθηγητής του Προγράμματος Φαρμακευτικής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας κ. Πέτρου, της Προϊστάμενης του Τμήματος Παρακολούθησης της Αρχής Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων Ιωάννα Γιασεμή και του Εκπρόσωπου Τύπου της ΥΚΑΝ Στέλιου Σεργίδη.