Ο Κ. Σύρος, Πρόεδρος του Συλλόγου Ασθενών Υπέρ της Χρήσης Φαρμακευτικής Κάνναβης, εξιστορεί τη στιγμή της σύλληψής του μπροστά στην έγκυο γυναίκα και την εξάχρονη κόρη του.

Στην ηλικία των 17 ετών, ο Κωνσταντίνος Σύρος είχε ένα σοβαρό ατύχημα με τη μηχανή του. Έμεινε για τρεις μήνες στο νοσοκομείο και έκτοτε χειρουργήθηκε δεκάδες φορές, με το ιατρικό πόρισμα να καταλήγει πως πάσχει από εξελκυσμό του βραχιονίου πλέγματος – είχαν ουσιαστικά «ξεριζωθεί» τα νεύρα του από τον νωτιαίο μυελό. Το αριστερό του χέρι είχε παραλύσει, κληροδοτώντας του μια αναπηρία της τάξης του 67%. Για καιρό, οι πόνοι ήταν αφόρητοι. Στο πέρασμα των χρόνων, δραστικά συστατικά του φυτού της κάνναβης αποδείχθηκαν θεραπευτικά για την ασθένειά του.

Με τον Κωνσταντίνο πρωτογνωριστήκαμε τον Σεπτέμβριο του 2014 για τις ανάγκες μιας εκπομπής που ετοιμάζαμε εκείνη την εποχή, σχετικά με τις κοινωνικές διαστάσεις που είχε λάβει ο αγώνας μια χούφτας ασθενών, σε ό,τι αφορά τη χρήση της φαρμακευτικής κάνναβης. Λίγους μήνες αργότερα, τον Μάιο του 2015, μαζί με τη φωτορεπόρτερ Αλεξία Τσαγκάρη, τον επισκεφτήκαμε στο σπίτι του στο Ξυλόκαστρο, για να δούμε από κοντά την καλλιέργεια που διατηρούσε εντός της οικίας του και να καταγράψουμε την καθημερινότητα με τη γυναίκα και τα τέσσερα παιδιά του.

«Για μένα, η κάνναβη δεν είχε ψυχαγωγικό χαρακτήρα, ήταν πάντα το παυσίπονό μου», μας έλεγε χαρακτηριστικά. Έκτοτε, ουδέποτε έκρυψε –αντιθέτως, πρόβαλλε συχνά στα ΜΜΕ- τη σχέση του με το φυτό, καθώς και τον τρόπο που το καλλιεργεί, για προσωπική χρήση και μόνο, σε μια προσπάθεια να μείνει μακριά από το παράνομο εμπόριο ναρκωτικών και την κακής ποιότητας κάνναβη που κυκλοφορεί στις πιάτσες και η οποία δεν διαθέτει καμία θεραπευτική αξία. Η ακτιβιστική δράση του, αλλά και η αγωνία να βρεθεί μια λύση για τους ασθενείς που ζητούν την ιατρική χρήση του φυτού, τον έφερνε συχνά αντιμέτωπο με τον νόμο.

Oφείλω να ομολογήσω πως, σε επίπεδο κυβέρνησης και δικαστικών Αρχών, ενήργησαν άπαντες αμέσως για να αφεθώ ελεύθερος, σε αντίθεση με τη συμπεριφορά που είχαν απέναντί μου οι διωκτικές Αρχές και η Δίωξη Ναρκωτικών.

Την Τρίτη (16/10), συνελήφθη εκ νέου, αυτήν τη φορά μπροστά στην έγκυο γυναίκα και την εξάχρονη κόρη του. Αφού παρουσιάστηκε στον ανακριτή και τον εισαγγελέα Κορίνθου και του επιβλήθηκε απαγόρευση εξόδου από τη χώρα, τόσο στον ίδιο όσο και στη σύζυγό του, αφέθηκε ελεύθερος. Λίγες μέρες νωρίτερα, ο Κωνσταντίνος μαζί με τα 33 μέλη του Συλλόγου Ασθενών Υπέρ της Χρήσης Φαρμακευτικής Κάνναβης είχαν καταθέσει αίτηση αυτοκαλλιέργειας στον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΟΦ), η οποία και πήρε αριθμό πρωτοκόλλου. Τον συναντώ μια μέρα αφότου αφέθηκε ελεύθερος, για να μου διηγηθεί τι ακριβώς συνέβη, την ώρα που ο δημόσιος διάλογος περί φαρμακευτικής κάνναβης ολοένα και φουντώνει σε ένα ήδη θερμό πολιτικό περιβάλλον (σ.σ κυβερνητικές πηγές αναφέρουν πως μέσα στο 2017 υπάρχει η πολιτική βούληση να υπάρξουν αλλαγές στην υφιστάμενη νομοθεσία και να επιτρέπονται πλέον επενδύσεις σε φυσικά και νομικά πρόσωπα για μονάδες παραγωγής, μεταποίησης και εμπορίας προϊόντων κάνναβης).

VICE: Κωνσταντίνε, πόσες φορές έχει συλληφθεί συνολικά;
Κωνσταντίνος Σύρος: Τρεις φορές. Η πρώτη ήταν στις 4 Σεπτεμβρίου του 2013, όπου αφέθηκα ελεύθερος με τη σύμφωνη γνώμη ανακριτή και εισαγγελέα, χωρίς χρηματική εγγύηση και περιοριστικούς όρους. Εκείνη την ημέρα, η κατάθεσή μου σε εισαγγελέα και ανακριτή ξεκίνησε με την παραδοχή πως καλλιεργώ κάνναβη, καθώς πάσχω από χρόνιους νευροπαθητικούς πόνους και αυτό είναι το φάρμακό μου. Η δεύτερη σύλληψη έγινε στις 31 Μαρτίου του 2016, την ημέρα μάλιστα του πρώτου μου δικαστηρίου. Εγώ πήγαινα προς Ναύπλιο για την υπόθεση του 2013 και οι αστυνομικοί της Δίωξης Ναρκωτικών Κορίνθου χτύπησαν το κουδούνι του σπιτιού μου, όπου βρισκόταν μόνο η γυναίκα και η μικρή μου κόρη. Η σύζυγός μου τους εξήγησε πως βρίσκομαι στο δικαστήριο και εκείνοι μπήκαν μέσα και κατάσχεσαν κάποια φυτά που είχα για φαρμακευτική χρήση. Με ειδοποίησε αμέσως η σύζυγός μου και έτσι αναγκάστηκα να επιστρέψω, για να παραδοθώ στην Ασφάλεια Κορίνθου. Εν τέλει, δικάστηκα ερήμην στο Ναύπλιο με ποινή 12 χρόνια, 30.000 ευρώ πρόστιμο και μη εφέσιμο ανασταλτικό χαρακτήρα. Παρουσιάστηκα ξανά στον ανακριτή και την εισαγγελέα Κορίνθου και τους εξήγησα και πάλι την περίπτωσή μου, πως δηλαδή η κάνναβη είναι το φάρμακό μου. Μάλιστα, ο ανακριτής, μπροστά στην εισαγγελέα, παραδέχθηκε πως με γνωρίζει από τη δημοσιότητα της υπόθεσής μου και ότι όντως η χρήση που κάνω είναι φαρμακευτική. Ήμουν τυχερός, επειδή και οι δύο έδειξαν κατανόηση για την περίπτωσή μου και τους ευχαριστώ θερμά για αυτό. Θυμάμαι χαρακτηριστικά πως φώναξε τον συνοδό αστυνομικό και του είπε, «Τέτοιες περιπτώσεις ασθενών φαρμακευτικής κάνναβης τι μου τις φέρνετε στο γραφείο;».

Μου έκανε τρομερή εντύπωση ότι τα αστυνομικά όργανα δεν γνώριζαν καν πως η κάνναβη, στην υφιστάμενη νομοθεσία, έχει φύγει από τον πίνακα Α’ των ναρκωτικών και έχει μετακινηθεί στον πίνακα Β’.

Με την ποινή στο Ναύπλιο τι έγινε τελικά;
Έγινε αίτηση ακύρωσης της αποφάσεως, η οποία έγινε δεκτή, μου ζήτησαν συγγνώμη για την ταλαιπωρία και μηδενίστηκε η ποινή μου.

Τώρα γιατί σε συνέλαβαν εκ νέου, ενώ είναι γνωστό, τόσο στην τοπική κοινωνία όσο και στις Αρχές, πως είσαι ασθενής και καλλιεργείς κάνναβη για ιατρική και προσωπική χρήση;
Όλο αυτό διάστημα, μέσω του Συλλόγου Ασθενών Υπέρ της Χρήσης Φαρμακευτικής Κάνναβης, ενημερώνουμε ανά τακτά χρονικά διαστήματα τα αρμόδια υπουργεία, Υγείας και Δικαιοσύνης, για τις διεθνείς εξελίξεις, ενώ έχουμε στείλει και υπόμνημα στον Υπουργό Υγείας, Ανδρέα Ξανθό, με αριθμό πρωτοκόλλου, όπου εξηγούμε τις θεραπευτικές ιδιότητες δραστικών στοιχείων της κάνναβης, όπως καταγράφονται σε διεθνές επιστημονικό επίπεδο. Ο κ. Ξανθός μας είπε κατ’ ιδίαν πως αναγνωρίζει την ιατρική εφαρμογή της κάνναβης και λίαν συντόμως θα ετοιμαστεί το νομοσχέδιο, για να μην ταλαιπωρούνται οι ασθενείς. Δυστυχώς, η προχθεσινή σύλληψή μου αποδεικνύει πως κάποιες αντιλήψεις δεν λένε να αλλάξουν, έστω και αν οφείλω να ομολογήσω πως, σε επίπεδο κυβέρνησης και δικαστικών Αρχών, ενήργησαν άπαντες αμέσως για να αφεθώ ελεύθερος, σε αντίθεση με τη συμπεριφορά που είχαν απέναντί μου οι διωκτικές Αρχές και η Δίωξη Ναρκωτικών.

Τι εννοείς;
Αφού κατάσχεσαν τα φυτά και το φάρμακό μου, οδηγήθηκα στη συνέχεια εγώ, αλλά και η έξι μηνών έγκυος σύζυγός μου, που δεν έχει καμία σχέση με την κάνναβη, στο Αστυνομικό Τμήμα της περιοχής του Ξυλοκάστρου, όπου και την κράτησαν για πέντε ώρες – με εντολή εισαγγελέα, έπειτα την άφησαν ελεύθερη. Εγώ έμεινα μέσα για 24 ώρες στο κρατητήριο και αφού δήλωσα εξαρχής πως είμαι αδιάθετος και θέλω να μεταφερθώ στο νοσοκομείο, εκείνοι μου το αρνήθηκαν, παρότι είμαι 67% ανάπηρος. Στο μεταξύ, στο σπίτι μου, κατά τη διάρκεια της κράτησης, η εξάχρονη κόρη μου είχε αναστατωθεί και χρειάστηκε να έρθει ο πατέρας μου, για να κρατήσει το παιδί και να ταΐσει τα αδέρφια της που επέστρεφαν εκείνη την ώρα από το σχολείο. Το μεγαλείο του παραλογισμού αυτού του τύπου της καταστολής αποδεικνύεται και από το γεγονός πως μου κατέσχεσαν 1.200 γραμμάρια βιομηχανικής κάνναβης, που είναι νόμιμη εδώ και δύο χρόνια στην Ελλάδα και η οποία συνοδευόταν μάλιστα από σχετικό παραστατικό, τιμολόγιο δηλαδή. Επίσης, μου πήραν δύο αλοιφές από βιομηχανική κάνναβη, μία για τους κιρσούς και μία για τον νευρολογικό πόνο, οι οποίες πωλούνται νόμιμα στην Ελλάδα, εδώ και έναν χρόνο. Το πιο τρελό απ’ όλα, είναι πως ζύγισαν σπόρους νόμιμης βιομηχανικής κάνναβης ως ινδική κάνναβη και μου το χρέωσαν ως ποσότητα. Μου έκανε μάλιστα τρομερή εντύπωση ότι τα αστυνομικά όργανα δεν γνώριζαν καν πως η κάνναβη, στην υφιστάμενη νομοθεσία, έχει φύγει από τον πίνακα Α’ των ναρκωτικών και έχει μετακινηθεί στον πίνακα Β’, που επιτρέπει σε γνωστά σκευάσματα να διατεθούν σε ασθενείς μέσω του κρατικού μονοπωλίου, με μια διαδικασία ελεγχόμενης συνταγογράφησης (δίγραμμη).

Αφού η περίπτωσή σου είναι γνωστή στην περιοχή και στις αρμόδιες Αρχές, για ποιον λόγο θεωρείς πως συνεχίζεις να βρίσκεσαι στο στόχαστρο των διωκτικών Αρχών, την ώρα μάλιστα που εισαγγελέας και ανακριτής δείχνουν κατανόηση, ενώ μάλιστα προετοιμάζεται και τροπολογία σε νέο νομοσχέδιο για τη φαρμακευτική κάνναβη;
Στις 15 Σεπτέμβρη του 2017 καταθέσαμε το καταστατικό του συλλόγου μας στο Ειρηνοδικείο Ξυλοκάστρου και την Τρίτη 11 Οκτώβρη καταθέσαμε 33 αιτήσεις αυτοκαλλιέργειας ιατρικής κάνναβης στον ΕΟΦ και στο Υπουργείο Δικαιοσύνης, με αριθμό πρωτοκόλλου. Την επόμενη μέρα, βγήκα στο κεντρικό δελτίο του ΑΝΤ1, σε ρεπορτάζ της Κέλλυς Χεινοπώρου και μίλησα για αυτές τις εξελίξεις, ενώ έδειξα και τα φυτά. Έπειτα από τρεις ημέρες, με επισκέφτηκαν άνδρες από το αστυνομικό τμήμα Ξυλοκάστρου. Δεν ήταν τυχαίο. Η επίσκεψη είχε τιμωρητικό χαρακτήρα.

Φαίνεσαι ενοχλημένος από τη στάση των διωκτικών Αρχών.
Πώς να μην είμαι, όταν έρχονται, ενώ γνωρίζουν τη δράση μου και ξέρουν ότι κινούμαι θεσμικά και προσάγουν εμένα, 67% ανάπηρο με πρόβλημα υγείας και τη σύζυγό μου, με τέσσερα ανήλικα παιδιά και έξι μηνών εγκυμονούσα; Λυπάμαι, αλλά είναι απαράδεκτο. Αυτήν τη φορά θα κινηθώ νομικά κατά παντός υπευθύνου. Κάποια στιγμή πρέπει η ΕΛ.ΑΣ. να σταματήσει να παίζει με τους ασθενείς και να κυνηγήσει πραγματικούς εμπόρους.