Είναι γνωστό ότι το φυτό της κάνναβης περιβάλλεται από μια έντονη προκατάληψη και πολλές φορές αντιμετωπίζεται με καχυποψία και φόβο. Παρόλα αυτά, η πραγματικότητα είναι ότι η κάνναβη  χρησιμοποιείται αιώνες τώρα για ιατρικούς σκοπούς.

Μάλιστα, υπάρχουν αποδείξεις ότι η χρήση της προσφέρει ανακούφιση σε πολλά και διαφορετικά είδη παθήσεων και ασθενειών.

Τα ιδιαίτερα  συστατικά της κάνναβης είναι υπεύθυνα για τα ευεργετικά της οφέλη. Πιο συγκεκριμένα,  το φυτό της κάνναβης παράγει περισσότερα από 113 διαφορετικά κανναβινοειδή ή αλλιώς φυτοκανναβινοειδή.

Τα ονομάζουμε έτσι, καθώς αυτά τα μόρια παράγονται στα φυτά και όχι σε κάποιο εργαστήριο ή στο ανθρώπινο σώμα. Τα συγκεκριμένα φυτοκανναβινοειδή δεν υπάρχουν μόνο στο φυτό της κάνναβης, αλλά σε αυτήν συγκεντρώνονται σε πολύ υψηλά επίπεδα σε σχέση με άλλα φυτά.

Η παρεξηγημένη φήμη της κάνναβης έρχεται σε αντίθεση με την πραγματικότητα, αφού πρόκειται για ένα εξαιρετικά πολύτιμο φυτό, το οποίο παρέχει ευεργετικές ιδιότητες στην υγεία.

Όσο γίνονται περισσότερες μελέτες σχετικά με τις ιδιότητές της, τόσο περισσότερο εντυπωσιάζουν τα ευρήματα των ερευνών.

Παρακάτω έχουμε συγκεντρώσει μερικές από τις θεραπευτικές ιδιότητες της κάνναβης σε μια πλειάδα παθήσεων.

Προστασία εγκεφαλικής λειτουργίας μετά από εγκεφαλικό

Σε έρευνα που διεξήγαγε το Πανεπιστήμιο του Nottingham τα αποτελέσματα έδειξαν ότι το φυτό της κάνναβης μπορεί να βοηθήσει στην προστασία της λειτουργίας του εγκεφάλου, ελαττώνοντας την περιοχή που επηρεάζεται.

Επιπρόσθετα, υπάρχουν κι άλλες έρευνες στις οποίες έχει διαπιστωθεί ότι η κάνναβη μπορεί να προστατεύσει και σε άλλα τραυματικά γεγονότα σχετικά με τον εγκέφαλο, όπως παραδείγματος χάρη μετά από μια διάσειση.

Ανακούφιση από συμπτώματα του Parkinson

Σε μια πρόσφατη έρευνα από το Ισραήλ τα αποτελέσματα της χρήσης κάνναβης σε ασθενείς της νόσου Parkinson, έδειξαν μια σημαντική μείωση του τρέμουλου και του πόνου.

Παράλληλα, έδειξαν βελτίωση του ύπνο, καθώς και σημαντική πρόοδο στις κινητικές ικανότητες των ασθενών.

Βελτίωση της λειτουργίας των πνευμόνων

Βασιζόμενοι στην έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Journal of the American Medical Association, τον Ιανουάριο του 2012, διαπιστώθηκε πως η ​​κάνναβη όχι μόνο δεν επηρεάζει τη λειτουργία των πνευμόνων, αλλά μπορεί ακόμη και να αυξήσει την ικανότητά τους. Κατά τη διάρκεια της μελέτης, εξετάστηκαν περισσότεροι από 5.000 ενήλικες αναφορικά με τη λειτουργία των πνευμόνων τους. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι με την πάροδο του χρόνου στους καπνιστές μειωνόταν η λειτουργία των πνευμόνων, ενώ αντίθετα στους χρήστες κάνναβης παρατηρήθηκε αύξηση της λειτουργίας.

Αντιμετώπιση επιληπτικών κρίσεων

Μελέτες που δημοσιεύθηκαν στο Journal of Pharmacology and Experimental Therapeutics, έδειξαν ότι η χρήση του φυτού της κάνναβης μπορεί να αποτρέψει ακόμα και επιληπτικές κρίσεις.

Συστατικά της κάνναβης, όπως η κανναβιδιόλη (CBD), επενεργούν με τα κύτταρα του εγκεφάλου, τα οποία ελέγχουν τόσο τη διέγερση  όσο και τη ρύθμιση της χαλάρωσης, περιορίζοντας κατ’ αυτό τον τρόπο τις επιληπτικές κρίσεις.

Ανακούφιση του πόνου της σκλήρυνσης κατά πλάκας

Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Canadian Medical Association Journal, η κάνναβη δύναται να ελαττώσει τα άκρως επώδυνα συμπτώματα της σκλήρυνσης κατά πλάκας, αλλά και της πολλαπλής σκλήρυνσης.

Στη συγκεκριμένη έρευνα έλαβαν μέρος 30 ασθενείς με σκλήρυνση κατά πλάκας και με οδυνηρές συσπάσεις στους μύες τους.

Στα αποτελέσματα της μελέτης, 30 ασθενείς με σημαντικές συσπάσεις μυών, ενώ δεν ανταποκρίθηκαν σε διάφορες άλλες θεραπείες, παραδέχτηκαν ότι μετά το κάπνισμα κάνναβης, αισθάνονταν λιγότερους πόνους.