Η νομιμοποίηση της φαρμακευτικής κάνναβης είναι αρκετά διαδεδομένη τώρα, ωστόσο υπήρξε έλλειψη δεδομένων που συλλέχθηκαν μέσα από την εμπειρία των ασθενών.

Μια νέα μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο Διαδίκτυο στην έκδοση Ιουνίου 2020 του περιοδικού Cannabis and Cannabinoid Research, ρίχνει τα φώτα της προσοχής του εκεί, και τα αποτελέσματα δείχνουν οτι όσοι χρησιμοποιούν το φάρμακο* απολαμβάνουν καλύτερη ποιότητα ζωής .

Η έρευνα παρουσιάζει τα αποτελέσματα μιας μακροχρόνιας, ευρείας , διαδικτυακής έρευνας που ολοκληρώθηκε μεταξύ Απριλίου 2016 και Φεβρουαρίου 2018.
Οι 1276 συμμετέχοντες ήταν είτε ασθενείς με διαγνωσμένο πρόβλημα υγείας, είτε φροντιστές ενός ασθενούς και είχαν εγγραφεί στο Realm of Caring Foundation – ένα δίκτυο εκπαίδευσης, έρευνας και υποστήριξης κάνναβης που συνεργάζεται με το Πανεπιστήμιο Johns Hopkins.

Οι ιατρικές παθήσεις των ασθενών που συμμετείχαν στη δοκιμή ήταν ποικίλες, αλλά εντάχθηκαν ευρέως στις κατηγορίες νευρολογικών (π.χ. επιληψία, σκλήρυνση κατά πλάκας), χρόνιο πόνο (π.χ. ινομυαλγία, χρόνιος πόνος στην πλάτη) και ψυχιατρικές (π.χ. άγχος, κατάθλιψη και PTSD) .

Η έρευνα λέει ότι οι χρήστες κάνναβης χρειάζονταν λιγότερα φάρμακα για τις παθήσεις τους. Επίσης, είχαν λιγότερες πιθανότητες να προσαχθούν στα επείγοντα ή να εισαχθούν στο νοσοκομείο τον περασμένο μήνα.

Εκτός από την διαπίστωση λιγότερου πόνου και μεγαλύτερης ικανοποίησης από την υγεία τους, οι ασθενείς που έκαναν κάνναβη είχαν και καλύτερη ψυχολογική κατάσταση, με λιγότερο άγχος, λιγότερη κατάθλιψη και καλύτερης ποιότητας ύπνο.

Σε αυτή τη μελέτη, το 27% των χρηστών είπαν ότι ο γιατρός συνέστησε ρητά την κάνναβη, το 45% είπε ότι δεν τη συνέστησε και το 28% δεν απάντησε.

Τα βάμματα κάνναβης ή τα έλαια που προορίζονται για κατάποση από το στόμα ήταν τα πιο συχνά αναφερόμενα σκευάσματα κάνναβης (47%), ακολουθούμενα από άνθη κάνναβης (9%), «βρώσιμα» (8%), συμπυκνώματα (3%) και άλλα σκευάσματα όπως τοπικά επιθέματα ή υπόθετα (3%). Σχεδόν το ένα τρίτο δεν απάντησε σχετικά με τον τύπο χρήσης.

«Αυτή η μελέτη διαπιστώνει σαφώς ότι τα κανναβινοειδή έχουν πολύ θετική επίδραση στην υγεία σε όλες τις ηλικιακές ομάδες και τα δημογραφικά στοιχεία» είπε ο Jonathan Hoggard, PhD, Διευθύνων Σύμβουλος του Realm of Caring σε συνέντευξή του στην Grit Daily. «Αυτή η δημοσίευση θα είναι η πρώτη από πολλές βασισμένες σε λεπτομερή ευρήματα αυτού του εκτεταμένου συνόλου δεδομένων».