Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Βερμόντ διαπίστωσαν ότι λιγότερο από το 20% των ασθενών πιστεύουν ότι οι γιατροί τους αποτελούν «έγκυρη πηγή» πληροφοριών για ζητήματα υγείας που σχετίζονται με την κάνναβη.

Οι ερευνητές ερεύνησαν 1009 ασθενείς πρωτοβάθμιας περίθαλψης στο Βερμόντ (πολιτεία των ΗΠΑ) ηλικίας 18 ετών και άνω, με μέση ηλικία 51 ετών. Όλες οι απαντήσεις ήταν ανώνυμες και όλοι οι συμμετέχοντες ζούσαν στην πολιτεία του Βερμόντ.

Η έρευνα ρώτησε για τη χρήση προϊόντων CBD και THC από κάθε ασθενή, πόσο χρήσιμη ήταν για διαφορετικές ιατρικές περιπτώσεις, τη συνολική γνώση των ενώσεων [του φυτού],τη γνώση του γιατρού τους [σχετικά με την κάνναβη] και τυχόν ανησυχίες σχετικά με τη νομιμοποίηση της κάνναβης.

Συνολικά, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι μόλις το 18% των ασθενών πίστευαν ότι ο γιατρός τους ήταν «καλή πηγή πληροφοριών σχετικά με την κάνναβη». Αυτό μπορεί να προκαλέσει έκπληξη σε ορισμένους, ειδικά καθώς η ουσία είναι νόμιμη στην πολιτεία για χρήση από ιατρό από το 2004.

Ανεξάρτητα, αυτά τα ευρήματα δεν είναι τα μοναδικά. Προηγούμενες έρευνες επαγγελματιών υγείας που διεξήχθησαν τόσο στις ΗΠΑ όσο και στον Καναδά βρήκαν σταθερά παρόμοια αποτελέσματα. Πέρα από αυτό, μια μελέτη από το 2017  διαπίστωσε ότι πάνω από το 75%  των πρυτάνεων στο πρόγραμμα σπουδών ιατρικής σχολής στις ΗΠΑ δηλώνουν ότι οι απόφοιτοι τους δεν είναι έτοιμοι να απαντήσουν στις ερωτήσεις των ασθενών σχετικά με την ιατρική κάνναβη.

Παρ ‘όλα αυτά, οι περισσότεροι ερωτηθέντες στην έρευνα θεώρησαν ότι τα προϊόντα κάνναβης είναι είτε «πολύ» είτε «κάπως» χρήσιμα στη θεραπεία συμπτωμάτων, συμπεριλαμβανομένου του πόνου και της κατάθλιψης. Οι ασθενείς ανέφεραν επίσης ότι χρησιμοποιούν την ουσία για τη θεραπεία παθήσεων, όπως ημικρανία και αρθρίτιδα, και προβλήματα ύπνου.

“Τα αποτελέσματα της έρευνάς μας θέτουν σημαντικά ερωτήματα που πρέπει να διερευνηθούν στο μέλλον.” γράφουν οι συγγραφείς της μελέτης. «Λαμβάνοντας υπόψη ότι οι ασθενείς πιστεύουν ότι οι γιατροί τους μπορεί να μην αποτελούν επαρκή πηγή πληροφοριών σχετικά με τα κανναβινοειδή, θα ήταν ενδιαφέρον να διερευνήσουμε τις εμπεριστατωμένες γνώσεις και αντιλήψεις των γιατρών πρωτοβάθμιας περίθαλψης γύρω απο τα κανναβινοειδή, για να εντοπίσουμε ευκαιρίες βελτίωσης».

“Η περαιτέρω έρευνα θα πρέπει να εξετάσει πώς θα βοηθήσει τους γιατρούς της πρωτοβάθμιας περίθαλψης να έχουν έγκυρη πληροφόρηση σχετικά με τους κινδύνους και τα οφέλη της κάνναβης, ειδικά στο περιβάλλον του χρόνιου πόνου.”